У Києві через ЗНО хочуть змінити модель навчання випускників.

Київським школам пропонують ревізувати навчальні програми й завершити вивчення нового матеріалу для випускників 11-х класів до кінця квітня для того, щоб навчальний час у травні присвятити підготовці до ЗНО.

Про це йдеться у зверненні директора столичного департаменту освіти і науки Олени Фіданян до педагогічних колективів, що оприлюднене на сайті департаменту освіти КМДА.

За словами очільниці столичної освіти, йдеться про надання академічної свободи випускникам шкіл, зокремасвободи вибору одинадцятикласниками власної освітньої траєкторії в останній місяць навчання.

На її переконання, зміна моделі навчання надасть можливість зменшити кількість предметів, що вивчають випускники у травні та врахувати індивідуальну потребу кожного з них для підвищення шансів вступу до університету.

«Ми пропонуємо тим, хто сьогодні до цього готовий, ревізувати навчальні програми й завершити вивчення нового матеріалу для випускників 11-х класів до кінця квітня. Бо вже багато років ми заплющуємо очі на абсурдну ситуацію: за шкільною програмою, одинадцятикласники до кінця навчального року мають опановувати певні теми, вивчати й повторювати матеріал, а насправді вже на початку травня вони складають ЗНО з усього вивченого матеріалу», – йдеться у зверненні директора столичного департаменту освіти до педагогічних колективів.

Виходячи з того, школам запропоновано перетворити навчання втравні на консультації перед проходженням зовнішнього незалежного оцінювання.

«Ми пропонуємо провести навчальний процес у травні за принципом освітнього трансформера, розбивши випускників не за класами, а за групами, з урахуванням обраного ними профілю подальшого навчання вже за межами рідної школи; дні перед ЗНО перетворити на дні предметного занурення», – пише Фіданян.

Вона висловила переконання, що така модель травневого навчання випускників дозволить «зменшити для учнів кількість предметів для вивчення враховуючи індивідуальну потребу кожного з них для завершення навчання у школі (отримання свідоцтва) та максимального підвищення шансів вступу до обраного випускником закладу вищої освіти».

«Сьогодні тижневе навантаження на випускника становить до 36 годин на тиждень (пам’ятаємо, що в дорослих воно 40 годин). За умови організації шкільного навчального трансформера реально зменшити навантаження на школяра до 12 годин, які є для нього пріоритетними, зберігаючи при цьому вчительське навантаження та заробітну платню згідно з тарифікацією», – наголошує директор освітнього департаменту.

Також Олена Фіданян зауважила, що в столиці є школи, які вже не один рік практикують власну модель навчання випускників.

«Звісно, такі зміни варто було запровадити на всю останню чверть. Ми відверто говорили про це з директорами столичних шкіл. У Києві є колективи, які ще до COVID-19 зайнялися розробкою власної шкільної моделі навчання випускників. Успішно практикують її вже не один рік. Після бурхливих обговорень вирішили, що розпочнемо покроково — спробують лише ті, хто впевнений, що це посильно для педагогічних колективів», – зазначила директор департаменту освіти і науки ОленаФіданян.

Джерело.

Кiлькiсть переглядiв: 15